Christina siktar mot OS

Christina och FyrsteNär vi träffar Christina ”Berg” Petersson hemma i stallet har hon precis kommit tillbaka från sin andra internationella tävling, den här gången i Holland. För några veckor sedan var det Mannheim i Tyskland.

 
Christina är en av klubbens medlemmar som gjort en minst sagt fantastisk resa, i flera avseenden. Från ung fälttävlansryttare till internationell dressyrryttare. Med sin nya häst Laredo’s Fyrste har hon i konkurrens med den absoluta världseliten fått mycket bra resultat, även om hon självkritiskt säger att hon ska bli ännu bättre!

Som ung tävlade Christina i både nationell hoppning och fälttävlan. Efter hand har dressyrintresset blivit allt starkare och hon tränar upp till Grand Prix nivå. Efter en allvarlig skada för några år sedan, som begränsat hennes rörlighet och styrka i ett ben, satsar hon nu för fullt på en internationell dressyrkarriär för svenska landslaget med siktet mot Paralympics.

Om någon trodde att ridning för funktionshindrade kräver mindre har man helt fel. Det finns fyra nivåer av funktionshindrad inom ridsporten, Grad 1 innebär mest handikappad. Christina är klassad internationellt som en Grad 4 ryttare. De klasser man tävlar i är anpassade efter förutsättningarna för respektive handikapp.

Tävling i MannheimI Christinas fall motsvarar rörelserna och tävlingsmomenten MSV:A. När hon tävlar internationellt gäller det att få så bra omdömen att hon kvalar till ”Küren”, som är ett egenkomponerat Grand Prix program med obligatoriska rörelser till musik. Det som skiljer från ”vanlig” Grand Prix är att man inte får visa piaff, passage, byten i varje och vartannat steg eller hel galoppiruett. Skälet är att man som funktionshindrad inte har de fysiska
förutsättningarna att genomföra dessa rörelser.

Man kan säga att för en funktionshindrad innebär ridningen mycket känsla och man måste använda sig av vikthjälper i högre grad, ekipaget måste vara väl samstämt och i harmoni eftersom som man oftast inte kan kompensera med hjälper som kräver fysisk styrka.

När Christina inte tävlar eller tränar egen ridning är hon en populär och ofta anlitad dressyrtränare. Hon är diplomerad instruktör upp till svår klass dressyr. I sitt egna företag tränar hon idag elever på alla nivåer, från lätt klass till medelsvår och svår klass hemma i ridhuset i Skafta i Strömsnäsbruk. Före olyckan tränade hon dressyrekipage i Älmhult och kommer gärna tillbaka till vår anläggning och håller träningar.

Lycka till med kvalen och vi håller tummarna för att du kommer ända till Rio!

Kommentarer inaktiverade.